•  aug. 16, 2022

Reflux befolyásolja e a fogyást

Magdalena Magdalena
Reflux befolyásolja e a fogyást

Az extraoesophagealis reflux szövődményei közé tartozhat a légcsőbe történő savvisszafolyás miatti köhögés, asztmás tünetek, tartós rekedtség, fogak felemelkedése, torokgyulladás, arcüreggyulladás, visszatérő középfülgyulladás.

A betegség gyakorisága az életkor előrehaladtával nő.

Három dolog, amitől ég a gyomrod

A refluxot Blaser előtt még csak nem is említették a szakirodalomban, , és előfordulása a refluxos évek közepétől kezdve fokozatosan növekedni kezdett, ami nem csak a diagnosztikai buzgalomnak tulajdonítható Everhart, A cég összes kedvezményes terméke megtalálható itt. Két ausztrál kutató, Robin Warren és Barry Marshall kimutatta, hogy ez a baktérium fekélyt okoz, és 1990-ben Nobel-díjat kapott. Ez a negatív szerep azonban erősen megkérdőjelezhető, mivel a H. H. a gyomorfekély és a gyomorrák fő okozója.

A baktérium sajátos ősi szerepe a gyomor savasságának szabályozása. Martin e Blaser H. A reflux és az ebből eredő Barett-nyelőcső- és nyelőcsőrák egyre gyakoribb. Mi okozza a refluxot. A refluxbetegség megértéséhez fontos megérteni a nyelőcső anatómiáját. A nyelőcső és a gyomor között található egy záróizom, az úgynevezett alsó nyelőcső záróizom. Ez a gyűrű lezárja a nyelőcső alsó végét, hogy megakadályozza a gyomortartalom visszafelé áramlását. Van egy külső záróizom is, amely tulajdonképpen a nyelőcsövet körülvevő rekeszizom kerek nyílásának izomzata.

Ez segít a nyelőcső alsó záróizmát zárva tartani.

Ellenőrizheti a refluxbetegséget.

A reflux egyik elmélete a kettős záróizom hipotézis. Ha ez rendszeres, lassan reflux, gyulladás, majd Barrett-nyelőcső, végül pedig nyelőcsőrák alakulhat ki. Ami befolyásolhatja a két gyűrű zárási funkcióját. Minden nyeléskor a nyelőcső hosszanti irányban összehúzódik, így az alsó záróizom kissé a rekeszizom fölé emelkedik. Mivel ez az élet során többször is előfordul, a rekeszizomgyűrű meglazulhat, és a nyelőcső és a gyomor találkozása a rekeszizom fölé emelkedhet (jobbra). Ezt nevezzük rekeszsérvnek vagy hiatalsérvnek. Ilyenkor a záróizom két gyűrűje már nem működik együtt, és a gyomor tartalma könnyebben bejuthat a nyelőcsőbe.

Sok embernél a rekeszsérv veleszületett vagy az évek során alakul ki. Az elhízás, a sok emeléssel járó munka vagy sport szintén hozzájárulhat a rekeszsérv kialakulásához. A rekeszsérvnek többféle típusa létezik, de a leggyakoribbat az ábra mutatja. Súlyos esetekben műtétre lehet szükség. Ha a nyelőcső alsó záróizma nyelést vagy böfögést követően megnyílik, a savtartalmú tartalom a nyelőcsőbe jut. Általánosan elterjedt nézet, hogy a refluxot a gyomorban lévő túl sok sav okozza.

Ez tévedés: amíg a nyelőcső záróizma megfelelően működik, addig a gyomorból nem tud sav távozni, bármennyi sav is van a gyomorban. A reflux a záróizom tónusának csökkenése és időnkénti átmeneti megnyílása. Ha a gyomor savassága alacsony, a gyomorból a nyelőcsőbe jutó sav nem zavarja, de ha magas, akkor igen. Ebben a szakaszban már jól ismert, hogy sok minden befolyásolhatja a H.E. gyűrű izomtónusát. Ezek lehetnek fizikai okok, mint például az elhízás, amely a gyomorra gyakorolt nyomáson keresztül refluxbetegséget okoz.

Norm Robillard elmélete szerint a gázképződés fő oka a vékonybélben lévő baktériumok túlszaporodása, amelyet a szakirodalom SIBO Small Intestinal Bacterial Overgrowth néven ismer. A vékonybélben általában csak kóbor baktériumok élnek.

Ha azonban a baktériumok a vékonybélbe a gyomor gyengített sósavgátján keresztül vagy a vastagbélből jutnak be, a szénhidrát emésztése itt kezdődik, és a baktériumok 30 gramm szénhidrátonként 10 liter hidrogént termelnek. Ennek egy része visszakerül a gyomorba, növelve annak belső nyomását, ami megnyitja a nyelőcső záróizmot, és a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe kényszerül Robillard, SIBO meglehetősen gyakori az egészséges embereknél 2. A SIBO meglehetősen gyakori.

A nyelőcső alsó záróizmának tónusát számos étel is gyengíti, amit az emberek gyomorégésként tapasztalnak. Ezek közé tartozik a hagyma, a zsíros ételek, a borsmenta, a citrusfélék, a csokoládé, az édességek, az alkohol, a tea, a kávé, a paradicsom és a ketchup, valamint a dohányzás Hyun és Bak, Más ételek lassítják a gyomor kiürülését, ami szintén hozzájárulhat a reflux betegséghez vagy pl. Bizonyos gyógyszerek is ellazítják a nyelőcső záróizmait. Ilyen gyógyszerek a béta-blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók, diazepám, barbiturátok, progeszteron és ösztrogén Yancy et al.

A záróizom néha spontán is elernyedhet néhány másodpercre, és ez szintén gyakori a refluxos betegeknél. A nagyon kellemetlen éjszakai savas reflux soha nem mély alvás közben jelentkezik, hanem akkor, amikor rövid ideig tartó sekély alvásba készülünk, ezért úgy tűnik, hogy savas refluxszal ébredünk Mittal és Goyal, Amikor a refluxbetegség kockázati tényezőit vizsgáljuk, az egyik legszembetűnőbb tényező az elhízás, amely az 1970-es években kezdődött, ugyanakkor, amikor a koleszterinhipotézis nyugaton egyre nagyobb teret nyert Hite és Meguid, Brian Jacobson és munkatársai következetes összefüggést mutattak ki a növekvő testtömegindex és a refluxbetegség előfordulása között Jacobson et al.

Ha az elhízás a reflux fő oka, a fogyásnak jelentős enyhülést kell hoznia. Mandeep Singh és csapata diétára fogta a túlsúlyos refluxosokat. William Yancy és munkatársai öt elhízott, refluxbetegségben szenvedő ember hat hónapon át tartó vizsgálatában azt találták, hogy öt elhízott, refluxbetegségben szenvedő ember tünetei egy héten belül javultak, amikor napi 20 grammnál kevesebb szénhidrátot tartalmazó, alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek.

További cikkek
Add a comment
Comment