•  aug. 16, 2022

Perifériás neuropátia okai fogyás

Magdalena Magdalena
Perifériás neuropátia okai fogyás

A neuropátia egyik leggyakoribb típusa a diabéteszes perifériás neuropátia, amely a cukorbetegeket érinti. A neuropátia a szenvedő kezét és lábát érinti.

A szenvedő bizsergést és zsibbadást tapasztal a végtagokban és az ujjakban. Tanulmányok kimutatták, hogy az illóolajok csökkenthetik a fájdalmat és a gyulladást. A gyömbérolaj olyan vegyületet tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő hatással bír. Ez a vegyület segíthet a neuropátiás fájdalom csökkentésében. Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma. Kérjük, töltse ki az előfizetési űrlapot, hogy folyamatosan tájékoztathassuk Önt a legfrissebb információkról.

A kamilla és a levendula egy borneol nevű vegyületet tartalmaz.

Az illóolajok csökkenthetik a neuropátiás fájdalmat

Csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást is. Mindkettő erősen összefügg a neuropátiával. Az emberiség már ősidők óta használja az orbáncfüvet a szorongás és a depresszió csökkentésére, de a fogyás ez a gyógynövény az égési sérülések, a gyulladás és az idegfájdalom csökkentésére is használható. A szakértők úgy találták, hogy az orbáncfű jelentősen csökkenti a cukorbetegséggel összefüggő idegkárosodás kellemetlen tüneteit. A levendula belélegzése elősegítheti a relaxációt, enyhítheti a szorongást, és jelentős fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Ez az illóolaj a neuropátiás fájdalom enyhítésében is jó hatásúnak bizonyult. A szent bazsalikomot tulsi néven is ismerik. Ismert, hogy az övsömör elhúzódó, súlyos rohamokban fájdalmat okoz. Megkülönböztetünk központi agykárosodás okozta neuropátiás fájdalmat és gerincvelő-sérülés okozta neuropátiás fájdalmat. Ha az elváltozás egy vagy több ideget érint, mononeuropátiának nevezzük; ha egynél több ideget érint, polineuropátiának nevezzük.

A tünetek részben az ideg jellegétől - szenzoros, motoros, vegetatív vagy ezek kombinációja -, részben pedig a neuropátia okától függnek. Az idegkárosodás tünetei az érintett ideg típusától és elhelyezkedésétől függően változhatnak.

A tünetek jelentkezhetnek hirtelen és akutan vagy lassan, fokozatosan, krónikusan. A perifériás idegkárosodásban szenvedő betegek a következő tüneteket tapasztalhatják. Ha a fent felsorolt tünetek bármelyikét észleli, forduljon háziorvosához, aki megfelelő szakemberhez tudja irányítani. Fontos, hogy ne csak a súlyos tünetekkel, hanem az olykor ismeretlen, homályos tünetekkel is forduljunk orvoshoz, hogy azokat minél hamarabb kivizsgálhassuk és kezelhessük.

A betegség diagnózisát a beteg kórtörténete, a fizikális vizsgálat és a műszeres vizsgálatok eredményei alapján állítják fel. A kezelés mindig egyénre szabott, és a tünetek eredetétől, jellegétől, időtartamától stb. függ. Bár az idegek regenerálódhatnak, a folyamat nem mindig visszafordítható, és gyakran csak fenntartható.

Szakorvosi ellátás Járóbeteg-szakellátás Járóbeteg-szakellátás Sürgősségi ellátás Intenzív ellátás Nappali sebészet Sportorvoslás Járóbeteg-szakrendelők Szakorvosi ellátás Előjegyzés és várólista Műtét előtti kérdések Szervátültetés. Egészségbiztosítás Egészségbiztosítás Biztosítatlan státusz Biztosítatlan státusz Pénzügyi ellátások Betegszabadság és táppénz Orvosi ellátások Kezelés az EU-ban Különleges ellátások Fizetett szolgáltatások.

Életmód A fizikai aktivitás egészségügyi előnyei Fizikai aktivitás időskorban Egészséges táplálkozás Egészséges alvási szokások Boldogság és egészség A dohányzásról való leszokás Stresszkezelés Az alkoholfogyasztás csökkentése A drogfogyasztás elkerülése Mentális egészség Életmód Szexuális egészség Rákmegelőzés. Szűrővizsgálatok Szervezett szűrések Európai méhnyakrák-megelőzési hét Szűrési összefoglaló nők számára Szűrési összefoglaló férfiak számára Mammográfiás szűrés Méhnyakszűrés Méhnyakszűrés Kolonoszkópia Kolorektális rákszűrés Tüdőszűrés Szűrési buszok.

További cikkek
Add a comment
Comment