•  aug. 16, 2022

Parkinson kór és a fogyás

Magdalena Magdalena
Parkinson kór és a fogyás

A Parkinson-kórban szenvedő emberek fogyásának eredetéről számos elmélet létezik. Egyesek úgy vélik, hogy a szaglás elvesztése, amely hatással lehet az étvágyra, súlycsökkenéshez, valamint a remegés és a diszkinézia, a levodopa által kiváltott akaratlan mozgások miatt megnövekedett energiafelhasználáshoz és zsírégetéshez vezet.

Egyesek úgy vélik, hogy az étvágyat befolyásoló szagérzékelés elvesztése a Parkinson-kórban a remegés és a diszkinézia miatt testsúlycsökkenéshez, valamint fokozott energiafelhasználáshoz és zsírégetéshez vezet.

A kalóriadús étrend segíthet a Parkinson-kórban.

Más elméletek a Parkinson-kórhoz társuló hangulati zavarokra, például a depresszióra utalnak. Azonban e tényezők egyikét sem sikerült véglegesen megállapítani, mint a fogyás kizárólagos okát. Ha Ön Parkinson-kórban szenved, emésztési rendellenessége is lehet, ami a fogyás legvalószínűbb okának tekinthető. A társuló állapotok, például a gasztroparézis és a károsodott bélperisztaltika megakadályozzák, hogy az étel normális sebességgel haladjon át az emésztőrendszeren.

Az emésztőrendszerben és a betegség más részeiben fellépő csökkent simaizommozgást gyakran vegetatív diszfunkciónak nevezik, és ez fogyáshoz vezethet. A fogyással ellentétben az alultápláltság egy másik kockázat, amely Parkinson-kór esetén fenyegetheti Önt.

Tanulmányok szerint az alultápláltság a Parkinson-kórban szenvedők nulla és 24%-a között van, és további 3-60%-uknál fennáll az alultápláltság kockázata. Mivel nem sok tanulmány készült erről a témáról, a tényleges számok sokkal magasabbak lehetnek.

A kutatók megállapították, hogy a havi átlagosan egy kilogramm fogyásként meghatározott súlyvesztés jelentősen rosszabb életminőséggel jár együtt. Az egyik aggodalomra ad okot, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknél nagyobb a csontritkulás kockázata, a csontritkulás pedig az időseknél a betegségek és a halálozás egyik fő oka.

Sajnos a betegségre még mindig nincs gyógymód, csak tüneti kezelés, és az orvostudománynak még mindig számos kihívással kell szembenéznie a nem motoros tünetek és a késői stádiumú szellemi hanyatlás enyhítése terén.

A kóros fogyás, kiütések, rossz közérzet okai?

Ezek nem a dopaminhiányhoz kapcsolódnak - mondja a neurológus. Nehéz életmódbeli tanácsokat adni a Parkinson-kór megelőzésére, mert a betegség kicsit másképp működik, mint a legtöbb ismert betegség. Egyes káros szenvedélyek, amelyek a legtöbb betegség kockázati tényezői, éppen ellenkezőleg hatnak. A Parkinson-kór például bizonyítottan jobban érinti a nemdohányzókat, mint a dohányosokat. A vörösbor rendszeres és mérsékelt fogyasztása szintén bizonyítottan véd a betegség ellen. A neurológus hangsúlyozta, hogy hiba lenne egyből a cigarettára és az alkoholra ugrani, ha ezt halljuk.

Részben azért, mert ezek a káros szenvedélyek számos súlyos betegség kialakulásáért felelősek, részben pedig azért, mert a vörösbor és a cigaretta önmagában valószínűleg nem véd a Parkinson-kór ellen, hanem az ezen anyagok rendszeres fogyasztásával járó életmód, amely csökkenti a Parkinson-kór kockázatát. Nem így van ez a tánc esetében, amely különösen ajánlott minden Parkinson-kóros beteg számára. A tánc a mozgásnak és a ritmusnak a zenéhez való illesztése, ami jelentősen javíthatja a betegek közérzetét. A klinikán a Kodály-módszert használjuk, és van egy kiváló énektanárunk, aki ritmussal, énekkel és tánccal támogatja a gyógyulási folyamatot - mondja az orvos.

A tánc az egyik legszórakoztatóbb sport, amelyet bármely életkorban lehet űzni. Ez egy szórakoztató időtöltés, és számos egészségügyi előnnyel jár - mind fizikailag, mind mentálisan. Olvasson többet a tánc egészségügyi előnyeiről az alábbi cikkünkben. Az élénk lila zöldséget hazánkban leggyakrabban savanyítva fogyasztják, de ennél sokkal sokoldalúbb. Érdemes új cékla recepteket kipróbálni, hiszen a cékla nagyon egészséges és tele van a szervezet számára fontos tápanyagokkal. Elmagyarázzuk, hogy mi okozza az alacsony vérnyomást vagy hipotenziót, mik a tipikus tünetek, hogyan diagnosztizálható, és mikor kell orvoshoz fordulni.

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy néha még akkor is éhesnek érzik magukat, ha tele van a gyomruk, aminek számos oka lehet. Az éhség szintén gyakori a fogyókúrázóknál. Ilyen esetekben érdemes lehet kipróbálni a következő gyógynövényeket. A felmelegedés folytatódik, ami az emberi időjárási tünetek széles skálájához vezethet.

A bőséges napsütés időnként felhőkkel és felhősödéssel váltakozhat, csapadék nélkül és kevés mozgással. A hőmérséklet reggel 9-17 fok között, délután 25-30 fok között alakul. Egy átmeneti enyhe felfrissülést követően fokozatos felmelegedésre kell számítanunk. Figyelmetlenebbek és nyugtalanabbak lehetünk, a vezetési és munkaképességünk romlik, a balesetek kockázata megnő, és nagyobb éberségre lesz szükségünk. A gyulladásos folyamatok fokozódhatnak, és gyakoribbá válhatnak az átmeneti megbetegedések.

További cikkek
Add a comment
Comment