•  aug. 15, 2022

Mennyi klór kell a fogyáshoz

Magdalena Magdalena
Mennyi klór kell a fogyáshoz

Ez valószínűleg azért van, mert felnőttként úszni tanulni ijesztő lehet, az átöltözés és a szárítás hosszú folyamat, a klór pedig kiszárítja a bőrt.

Különösen télen, amikor nagyon hideg van odakint, a rituálé problémás. Az úszás azonban az egyik legjobb kardió edzésforma: élénkítő, jót tesz a szívnek, javítja a vérkeringést és védi az ízületeket, mivel a testsúly 90%-a a vízben tárolódik.

Érdekes módon, az úszási stílustól és tempótól függően az úszás egyszerre lehet kardio- és erőnléti edzés. Ez azért van, mert megemeli a pulzusszámot, és a víz ellenállása erősíti az izmokat. Az úszás teljes testet igénybe vevő sport, valószínűleg nincs olyan nagyobb izomcsoport, amelyet ne tudnál megmozgatni benne.

A kalóriák tekintetében jó helyen vagy. Egy vékonyabb ember számára fél óra mellúszás kalóriát éget, míg egy nehezebb embernek növelnie kell a kalóriabevitelt. Szerencsére nem kell túl sokáig a vízben lenni ahhoz, hogy kalóriát égessünk: a fenti számokat fél órában mérik, ami az első hetekben elég egy kezdőnek. Ha még csak most tanul úszni, heti háromszor 30 perc ideális kezdés.

Olyan izmokat fogsz használni, amelyekről nem is tudtad, hogy vannak. Ha már a HIIT edzésről beszélünk, úszás közben is végezhetsz intervallum edzést, rengeteg forrás található az interneten. Az ötlet lényege, hogy a nagyobb intenzitású úszásnemeket és ütéseket alacsonyabb intenzitásúakkal váltogasd, és fáraszd ki magad, amennyire csak lehet. A pillangóúszás égeti el messze a legtöbb kalóriát, de a mellúszás, a hátúszás és a gyorsúszás szorosan követi őket.

Mindenki abban a legjobb, amiben a legjobb, ezért érdemes kipróbálni azt, amiben a legjobb a vízben. Válassza ezt a kardiót, ha látványosan szeretne fogyni. Mi a legjobb kardió edzés. A klóros víz például oxidatív stresszt okozhat a sejtjeinkben, vagy érkárosodást okozhat. Mintha ez nem lenne elég, károsíthatja az immunrendszert és elpusztíthatja az egészséges szívhez nélkülözhetetlen zsírsavakat. Egy tanulmány azonban rávilágít arra, hogyan semlegesíthetjük hatékonyan és biztonságosan a klóros vizet.

A sejtek oxigénjének klórral történő elnyomása savasodáshoz vezethet, ami növeli a rák és számos más betegség kockázatát. Még ha szűrjük is az ivóvizet, használunk úszómedencét vagy klóros vízzel zuhanyozunk, akkor is veszélynek vagyunk kitéve.

6+1 ok, amiért a medence vize zavaros

A klór nemcsak a bőrön keresztül, hanem belégzéssel is bejut a szervezetbe. A klór gyakran okoz légzőszervi megbetegedéseket. Egészségügyi kockázatai ellenére a klórt ma már világszerte számtalan helyen használják a vízkészletek sterilizálására. Ha azonban pozitív hatással van az anyagcserére és felgyorsítja azt, akkor a fogyás akkor is bekövetkezhet, ha a kalóriabevitel változatlan marad. A klorogénsav azonban nemcsak ebben segíthet, hanem jelentősen csökkentheti az étkezési szénhidrátok zsírrá alakulását is.

Amikor kávét iszunk, bizonyára értékelni tudjuk a savas ízét. A klorogénsav a zöld és pörkölt kávébabban leggyakrabban előforduló természetes sav, amely kininsav, tejsav, almasav, citromsav és ecetsav formájában is megtalálható a kávéban. Bár más növények is tartalmaznak klorogénsavat, a kávébab sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint a legtöbb élelmiszer.

A kávé ízének befolyásolásán kívül a klorogénsav hatással lehet a szervezet egyes szöveteire is. A klorogénsav, a hasonló molekulaszerkezetű vegyi anyagok csoportja, többféle típusban létezik. A kávéban található legnagyobb mennyiségű klorogénsav az úgynevezett 5-káffeoilkininsav. A klorogénsav mellett a kávé nagyon magas koncentrációban tartalmaz kininsavat és kávésavat. A kávéban található egyéb klorogénsavak a dikafeoilkininsav, a feruolilsav és a kumaroilkininsav.

A klorogénsavak relatív koncentrációja befolyásolja a kávébab ízét és aromáját. A klorogénsav-tartalom a kávétól, a pörköléstől, az őrléstől és a kávébab előkészítésétől függően is változik. A robusztababnak általában magasabb a klorogénsav-tartalma, mint az arabica-babnak, ami részben magyarázza a két babfajta közötti ízbeli különbséget.

Azt is fontos tudni, hogy a kávéban lévő klorogénsav mennyisége a pörkölés során csökken. A finomra őrölt kávé több klorogénsavat tartalmaz, mint a durvára őrölt kávé.

További cikkek
Add a comment
Comment