•  aug. 14, 2022

Kövér vagyok hogy fogyjak le

Magdalena Magdalena
Kövér vagyok hogy fogyjak le

A legnépszerűbb közösségi média influencerek posztjai és fotói minden, csak nem átlagosak. Egy álomvilágot építenek az oldalukon, ahol minden és mindenki tökéletes. Fényűző nyulakat mutogatnak követőiknek, képeket készítenek a szuper egészséges ételekről, amiket kövéren esznek, és persze szinte minden képen szerepel a tökéletes testük. Hiszen az életük tökéletes, de ők maguk is azok: mindannyian szépek, kívánatosak, karcsúak vagy éppen izmosak.

A követőiknek szóló üzenetük egyértelmű: ahhoz, hogy sikeresek, szerethetők vagy akár híresek legyünk, tökéletesnek kell lennünk. A soványság kultusza A mai soványság kultusza a kilencvenes években kezdődött, amikor Twiggy modell híres volt extrém soványságáról. Az ikonikus megjelenésű lány felforgatta a divatvilágot, és mindenki olyan akart lenni, mint ő.

Kövér vagyok. Vedd el vagy veszítsd el.

Aztán a húszas években a csontos csontok egy időre háttérbe szorultak: két évtizeden át a magazinokat, a kifutókat és a filmeket a vékony, de teltebb orrú nők uralták. A nyolcvanas években a női akt ismét a múlté volt: az extrém vékonyság újra divatba jött. A tendencia azóta sem sokat változott. Bár az extrém soványság, mint Twiggy vagy Kate Moss már nem az ideál, az Instagramot még mindig a lapos hasú, tökéletes testű, vigyorgó hurkák nélküli influencerek uralják.

Ebbe a tökéletes testű nők és férfiak által uralt világba robbant be a plus size modell Tess Holliday, aki a testpozitivitás mozgalom egyik legismertebb aktivistája lett. A közösségi média azonnal felkapta Hollidayt. Teste közel sem volt olyan, mint amilyennek a médiában az idealizált női alakot ábrázolták, de ennek ellenére - vagy talán éppen ezért - gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert.

Az olyan emberekkel, mint Tess Holiday, Ashley Graham és az azóta felbukkant közepes és pufók influencerek sokkal könnyebb azonosulni, és a külsejük azt az üzenetet közvetíti, hogy a boldogság nem a domború hasról vagy a kerek, feszes fenékről szól. Allergiáról akkor beszélünk, ha egy anyag indokolatlan vagy túlzott reakciót vált ki a szervezetben. Mindent tudsz az allergiát okozó anyagokról?

Tesztelje tudását. És az üzenetük eljutott a követőikhez. Csabai Márta prof. egészségpszichológus kérdésünkre elmondta, hogy a testpozitív posztok támogató hatását ma már tanulmányok is bizonyítják. Tanulmányok kimutatták, hogy a nők testképét jobban befolyásolják a társadalmi környezet visszajelzései, például a BMI. És mivel a mai társadalmi környezet - ahonnan a visszajelzések érkeznek - részben a virtuális tér és a közösségi média, a hírességek és befolyásoló személyek posztjai közvetlen hatással lehetnek az egyénre.

Ez az aktivizmus közösséget teremt, és segíthet a nem ideális nőknek - és a legtöbb nő ebbe a kategóriába tartozik -, hogy a társak támogatásán keresztül elfogadják önmagukat. A testpozitív mozgalom egyébként messze nem az első hulláma a zsírszégyenítő mozgalomnak, amely az 1980-as években indult az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy véget vessen a kövér emberek megszégyenítésének az élet különböző területein. A mozgalom az amerikai NAAFA National Association to Advance Fat Acceptance nonprofit szervezet megalapításával jött létre, amelynek egyik célja a túlsúlyos emberekkel szembeni diszkrimináció megszüntetése.

Első látásra ez furcsán hangozhat. A kívülállók sok esetben nem is tudják, hogy a túlsúlyos embereket a mindennapi életben milyen gyakran érik negatív diszkrimináció pusztán a megjelenésük miatt. Ezt a megkülönböztetést már kutatások is megerősítették: a tanulmányok azt mutatják, hogy az elhízott embereket rendszeresen zaklatja a társadalom, lustának és gondatlannak tartják őket, és gyakran hátrányos helyzetbe kerülnek a foglalkoztatás és az oktatás terén. A mozgalom alapvető célja és üzenete tehát nagyon fontos és hasznos, de ahogy prof.

Csabai Márta rámutat, egyes üzenetek károsak lehetnek. Egyes hívei, különösen az Egyesült Államokban, nagyon harciasak, és az ellenérveket támadásnak tekintik. Az is problémás, hogy elsősorban az elhízás elfogadására összpontosítanak, és negatív attitűdöket fogalmaznak meg például a soványsággal szemben. Hagen megsértődött a szervezet kampányán, amely az elhízás és a rák kialakulása közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet. Bár igaz, hogy senkit sem szabadna zaklatni vagy zaklatni a külseje vagy a súlya miatt, az igazság tagadása veszélyes lehet.

Csabai Márta. Azonban csak az utóbbi években vált szélesebb körben ismertté, hogy az elhízás statisztikailag erősen összefügg bizonyos ráktípusok kialakulásával. Kattintson az előző cikkre. Gajdács Ágnes elhízásszakértő szerint az első lépés a tápláltsági állapot felmérése, hogy megállapíthassuk, mikor válik az elhízás egészségügyi problémává.

Mindkét esetben a testsúly magasabb a normálisnál, de a túlsúly egy enyhébb kategória, amely nem feltétlenül jelent veszélyt az egészségre, míg az elhízás betegséget jelent - magyarázta. Az orvos azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy az elhízás nem a túlsúlyról szól, hanem a testzsír kóros felhalmozódásáról, azaz a bőr alatti zsírszövetben, a zsigerek között és egyes szervekben felhalmozódott felesleges zsírról. Ezért a BMI mellett hasznos lehet a testzsírszázalék ismerete is.

Hasznos azt is tudni, hogy a haskörfogat hogyan sorolható be bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek és a metabolikus szindróma kockázati kategóriáiba. A legalsó borda és a csípőcsont közötti távolság körülbelül két ujjnyira van a köldök felett.

Elhízott vagyok. Szedjem vagy fogyjak?

A derék-csípő arány segít eldönteni, hogy a zsírszázalékod alma vagy körte alakú. Ha már ismeri a tápláltsági állapotát, könnyebb választ adni arra a kérdésre, hogy mikor jelenthet egészségügyi kockázatot a túlsúly.

Egy elhízási szakértő szerint, ha a BMI szerint túlsúlyos vagy, de nincs elhízással összefüggő betegséged, akkor tulajdonképpen eldöntheted, hogy elfogadod-e és szereted-e, ahogy kinézel, vagy szeretnél-e leadni néhány kilót.

További cikkek
Add a comment
Comment