•  aug. 14, 2022

Hogyan lehet könnyen fogyni

Magdalena Magdalena
Hogyan lehet könnyen fogyni

Tesztelje tudását.

Hogyan lehet a leggyorsabban fogyni.

Ha Ön ülő életmódot folytat, akkor mennyi x1,2 vagy kcal az energiafelhasználása. Ha nehéz fizikai munkát végez, x1,8 vagy kcal. A helyes táplálkozás alapja, hogy az energiabevitel nem haladhatja meg a szervezeted által igényelt mennyiséget.

A szükséges energia mennyisége az Ön által végzett munka típusától függ, ezért a fizikai aktivitásnak és az életmódnak megfelelően kell variálnia. Autónk akkor is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, amikor sík terepen, egyenletes tempóban 40 km/órás sebességgel gurul, vagy amikor emelkedőkön és dombokon mászik. A szervezetünk a felesleges táplálékot zsírrá alakítja és raktározza. Ez nagyon jó dolog volt, amikor élelmiszerhiányra, éhínségre és rossz vadászatra kellett felkészülnünk, de ma már nincs rá szükség.

Ráadásul a modern ember egyre többet eszik, és egyre kevesebbet mozog, ami egyenes utat jelent a súlygyarapodáshoz. Ha az energiaegyensúlyunk megfelelő, nem fogunk zsírt raktározni és hízni, ha a bevitelünk nem haladja meg a szükségleteinket. Ha csökkentjük étrendünk energiatartalmát, a szervezetünk elkezdi felhasználni a felesleges energiát. Azonban óvatosnak kell lenni, mivel a túl radikális hiány vagy az éhezés riadókészültségbe hozhatja a szervezetet azáltal, hogy lelassítja az energiafelhasználást. Ez a változás a normál étrendhez való visszatérés után is folytatódik, amely után a megfelelő bevitelt túl magasnak tekintik, így a raktározás újraindul, és a fogyást súlygyarapodás követi.

Ezért sokkal megbízhatóbb és hatékonyabb, ha a megfelelő bevitel mellett a mérleg másik oldalát is megváltoztatjuk, mégpedig azáltal, hogy a fokozott aktivitás és testmozgás révén növeljük az energiafelhasználást. A fizikai aktivitás mennyiségét tekintve szorozza meg ezt 1,2-vel az ülőmunkát, 1,4-gyel a mérsékelten aktív életmódot és 1,8-mal a fizikailag megterhelő életmódot illetően. Ez adja meg az energiaszükségletet kilokalóriában.

Ezért kiszámoltuk, hogy mennyi kalóriára van szükségünk naponta. Természetesen nem mindegy, hogy mit eszünk. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy ma egyáltalán nem ettünk, de kaptunk egy csokit, amit az autóban nassoltunk, egy szendvicset, amit futás közben ettünk, vagy egy kólát, amit egy kávézóban ittunk.

Ezeknek az észrevétlen ételeknek a teljes kalóriaértéke azonban az egész napra engedélyezett teljes kalóriaérték lehet. Ehelyett, ha leülsz reggelizni, és megeszel például egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret túróval vagy lágytojással, néhány szelet zöldpaprikát és két dl kefirt, akkor teljesen jóllakottnak érezheted magad, pedig csak ugyanannyi kalóriát fogyasztottál.

Az egészséges étrend követése nem feltétlenül jelenti a megszokott élelmiszerekről való lemondást, és nincsenek kötelező vagy nem kötelező élelmiszerek, hanem az ételek minősége és mennyisége, az elkészítés és a fogyasztás módja és gyakorisága, a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya és az ételek energiatartalma határozza meg, hogy az étrend mennyire szolgálja egészségünket.

A táplálékpiramis az élelmiszerek helyes arányát mutatja, a változatos étrend biztosítása érdekében ajánlott élelmiszerekkel. A piramis alján találhatók a leginkább ajánlott élelmiszerek, a tetején pedig azok az élelmiszerek, amelyek csak kis mennyiségben ajánlottak. A naponta elfogyasztott élelmiszer mennyiségét a piramis egységeiben adják meg. Ez természetesen függ az Ön korától, testsúlyától, munkájától, sporttevékenységétől és életmódjától. Így a különböző élelmiszercsoportok esetében az alacsonyabb és magasabb számok jelzik az ajánlott egységek számát. Az alacsonyabb szám a kisgyermekekre és az idősekre, a magasabb szám a fiatalokra, a nehéz fizikai munkát végzőkre, a terhes nőkre és a szoptató anyákra vonatkozik.

A legtöbb felnőtt számára az ajánlott napi mennyiség e két érték közé esik. A piramisban megadott mennyiségek fogyasztása segít a testsúly stabilan tartásában. A fogyáshoz az adagok méretének csökkentésére van szükség. Figyelmet kell fordítani a folyadékbevitelre is. A bőséges folyadékfogyasztás az egészséges táplálkozás része, és egy felnőttnek legalább 1,5 liter, de lehetőleg 2-2,5 liter folyadékra van szüksége.

Ha ez nem így van, a folyadék- és ásványi anyag egyensúlyunk felborulhat, ami rossz közérzethez, fejfájáshoz, szédüléshez stb. vezethet. Az ajánlott napi kalóriabevitel természetesen tartalmazza a folyadékok energiatartalmát is.

Hogyan lehet könnyen fogyni?

A cukros teák, édes szirupok és üdítőitalok sok extra kalóriát tartalmaznak. A szomjoltás legjobb módja az ásványvíz vagy csapvíz, illetve kalóriamentes tea vagy gyümölcslé fogyasztása. Az alkoholos italok nemcsak a szervezet méregtelenítő rendszerére nézve egészségtelenek, hanem magas energiatartalmúak is, ezért mindenképpen kerülni kell őket, de a diéta alatt is mindenképpen kerülni kell őket. A modern életmód legnagyobb buktatója a kényelem, hiszen a gépek ma már szinte minden lehetséges, a mobilitással kapcsolatos feladatot, háztartási, háztartási és munkahelyi tevékenységet megkönnyítenek, és időnk nagy részét ülőmunkával töltjük.

Ez persze nem azt jelenti, hogy vissza kellene térnünk a fűbe, de az egészségünk érdekében meg kell néznünk, hogyan lehetünk aktívabbak. Ha csak néhány megállónyira van, sétáljon.

További cikkek
Add a comment
Comment