•  aug. 13, 2022

Gyors fogyás extrém túlsúly

Magdalena Magdalena
Gyors fogyás extrém túlsúly

Ha az elhízás más egészségügyi problémákkal, például magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel társul, akkor már a 0-s BMI is életveszélyesnek számít.

Ha még nem próbálta ki, most számolja ki a BMI-jét. Az alultápláltság gyors. Mindenképpen forduljon orvosához, hogy kiderítse az okokat. Megnő a szívroham és más betegségek kockázata. Le kell fogynod. Ha Önt veszélyeztetett, akkor minél hamarabb el kell kezdenie a fogyást. Az egészséged közvetlen veszélyben van.

Azonnal el kell kezdenie egy orvos által felügyelt diétát. A kórosan elhízott emberek sokkal hajlamosabbak számos betegségre, mint normál súlyú vagy enyhén túlsúlyos társaik. Többek között a következő betegségek nagyon gyakoriak, és életveszélyessé tehetik ezt az állapotot.

A kóros elhízáshoz társuló betegségek miatt a 40 feletti testtömegindex súlyosan csökkenti az egyén várható élettartamát. Ilyen esetekben már néhány kiló leadása, az elhízás túlsúlyosra csökkentése is elegendő lehet ahhoz, hogy csökkenjen a súlyos, életveszélyes betegségek kockázata. A BMI növekedésével nő a rák kockázata is.

Túlsúly és elhízás

Megmutatjuk, mely szerveket érinti legsúlyosabban az elhízás. A cikkhez ajánlott. Club Podcast Shop. Kezdőlap Diéta Életveszélyes elhízás. Amikor az elhízás életveszélyes. A kockázatok hamarabb jelentkeznek, mint sokan gondolnák. Nóra Ambróz. BMI: Azt jelenti, hogy Ön alulsúlyos. Az Ön testsúlya ideális, törekedjen arra, hogy megtartsa jelenlegi testösszetételét. Házi kenyerek, péksütemények. Szélsőséges túlsúly esetén minél hamarabb forduljon háziorvosához, aki szükség esetén további vizsgálatokról dönt, vagy beutalja Önt egy elhízási klinikára; vagy kérje szakember - terápiás dietetikus vagy táplálkozási szakember - segítségét, mivel ilyen esetekben a testsúly normalizálása hosszabb folyamat.

A genetikai, hormonális, életmódbeli és környezeti tényezők, valamint az otthonról örökölt családi minták befolyásolják a túlsúly és az elhízás kialakulását. A legtöbb esetben ez azért van, mert az emberek több energiadús élelmiszert fogyasztanak, mint amennyire a szervezetüknek az aktuális életmódjuk és aktivitási szintjük miatt szüksége van, és a felesleges tápanyagokat zsír formájában tárolják. Egy átlagos férfi átlagos fizikai aktivitási szint mellett napi kalóriaszükségletet igényel, míg egy nőnek napi kalóriaszükségletet.

Ez magas számnak tűnhet, de könnyen elérhető még gyorséttermi étkezéssel is, pl. lásd még a fogyás és anyagcsere című részt, ahol további információkat találsz az egyéni energiaszükségletről. Az elhízáshoz vezető rossz táplálkozási szokások közé tartozik a magas szénhidrát- és zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztása, az alkohol, az üdítők és a cukros gyümölcslevek fokozott fogyasztása, valamint a túlevés. Az elhízás genetikai okai ritkák, de sokkal gyakoribb, hogy a szülők rossz étkezési és mozgási szokásokat adnak át gyermekeiknek.

Ilyenkor az illető - ha depressziós, unatkozik vagy alacsony az önértékelése - evéssel próbálja felvidítani magát. Az elhízás bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet. A kortikoszteroidok, az epilepszia elleni gyógyszerek, a cukorbetegség elleni gyógyszerek, az antidepresszánsok és a skizofrénia kezelésére használt gyógyszerek szintén hajlamosíthatnak az elhízásra. A növekvő testsúly nagyobb terhet ró a szívre, növeli a folyadék mennyiségét a sejteken belül és kívül, növeli a vér térfogatát és az oxigénfogyasztást.

A nőknél megváltozhat például a menstruáció rendszeressége, nehezebb lehet teherbe esni, és gyakrabban fordulhatnak elő terhességi és szülési komplikációk. A BMI önmagában azonban nem ad teljes képet az életmód minőségéről, mivel még az átlagosnál nagyobb izomtömeggel rendelkezőknél is lehet a normálisnál magasabb, és kóros testzsírszázalékot lehet találni azoknál is, akiknek kevés az izomtömegük és normális a BMI-jük.

A magas testzsírszázalék komolyabb kockázati tényező az egészségügyi problémák szempontjából, mint a magas testtömegindex önmagában. A hasi elhízás felmérésének egyik módja a derékkörfogat mérése: a férfiaknál 94 cm-nél, a nőknél 80 cm-nél nagyobb derékkörfogat az elhízás jelzője. Ha a haskörfogat férfiaknál meghaladja a 94 cm-t, nőknél pedig a 88 cm-t, a szövődmények kockázata jelentősen megnő. Az elhízás diagnózisának megerősítése után laboratóriumi, belgyógyászati és mozgásszervi vizsgálatokkal lehet azonosítani az elhízás okait és a már kialakult szövődményeket.

A sikeres fogyáshoz a szokások fokozatos megváltoztatása szükséges. Fontos, hogy reális célokat tűzzön ki, amelyeket rendszeres testmozgással és étkezési napló vezetésével lehet elérni.

Az energiaegyensúly elve az, hogy ha annyi energiát fogyasztasz, amennyit felhasználsz, akkor a testsúlyod nem változik. Ha kevesebb energiát használ fel, mint amennyit fogyaszt, akkor fogyni fog. Törekedjen a rendszeres, változatos és egészséges étkezésre, kerülje a nassolást, igyon elegendő folyadékot és mozogjon rendszeresen.

Hogyan kell diétázni 100 font felett - Diéta + tippek

Az energiabevitel drasztikus csökkentése és a túl szigorú diéta általában nem jó ötlet, mivel a koplalás hatására a szervezet raktározási üzemmódba kapcsol, és elkezdi lebontani az izmokat. Ha a fogyás több hét elteltével sem sikerül elérni, tanácsos szakember segítségét kérni. Súlyosabb elhízás esetén a napi kalóriabevitelt és az ajánlott mozgásformákat egyénileg kell meghatározni, lehetőleg szakember segítségével, a testsúly normalizálása érdekében.

További cikkek
Add a comment
Comment