•  aug. 12, 2022

Genmaicha japán zöld tea segiti a fogyást

Magdalena Magdalena
Genmaicha japán zöld tea segiti a fogyást

A zöld tea lebontja a gyomorüreg, a belek és a belső szervek körüli zsírszövetet, ami elősegíti a fogyást. Japán kutatók például tanulmányt végeztek, amelyben 38 enyhén túlsúlyos tokiói férfi egészségi állapotát követték nyomon. Az eredmények lenyűgözőek voltak: 12 hét elteltével a Genmaicha-kísérletben résztvevők súlya csökkent, és a későbbi teszteredmények is csökkentek. Úgy tűnik, hogy a zöld tea lassítja az időskori memóriavesztést, és csökkenti a szenilis demencia és az Alzheimer-kór kockázatát. A japán Tohoku Egyetem kutatói a zöld tea hatását vizsgálták 70 év feletti japán férfiak és nők szellemi működésére.

A kutatók szerint mindezek a Japánban megfigyelt pozitív hatások a zöld tea hatóanyagának, az EGCG-nek köszönhetőek. Segít továbbá lerövidíteni a betegség lefolyását, ha az már bekövetkezett. Már napi 1 csésze zöld tea segít megelőzni a náthát, a zöld tea segít megelőzni a náthát, és a zöld tea segít lerövidíteni a betegség időtartamát, ha már megtörtént. A sejtkultúrákon végzett laboratóriumi vizsgálatokban a kutatók kimutatták, hogy az EGCG gátolja az összes vizsgált influenzavírus altípus replikációját, és a vírus membrán tulajdonságainak megváltoztatásával lassítja a vírus RNS-szintézisét.

A jótékony élettani hatások áttekintése után megnézzük a japán és kínai zöld tea néhány fajtáját és azok tulajdonságait. A legjobb minőségű zöld teák Shizuoka, Uji és Kagoshima prefektúrákból származnak. Mindennapi fogyasztásra szánt, kesernyés ízű tea, a sencha tea első szürete után szedett tealevelekből. A japánok jellemzően vacsorához vagy lefekvés előtt isszák a houjicát, mivel ez egy nagyon könnyű ital, kevés koffeinnel.

Készülhet gyengébb minőségű tealevelekből - a második szüretből származó levelekből - vagy kiváló minőségű senchából. A shincha egy enyhén feldolgozott tea, amely a tavaszi tealevelek frissességét kínálja a legjobban. Illatos, de romlandó, ezért a teatermésnek csak nagyon kis hányadát használják fel shincha készítésére. A sencha különösen gazdag C-vitaminban, és élénk sárgászöld, fűszeres, édeskésen vajas és enyhén savanykás íze van.

A tavaszi szüret előtt három héttel a tealeveleket általában teahálóval árnyékolják, hogy a közvetlen napfény ne érje a leveleket. Ez azonban azt eredményezi, hogy a levelek több EGCG-szerű katechint, aminosavat, cukrot, klorofillt és egyéb vegyületet termelnek, amelyek felelősek a gyokuro kellemes illatáért, édesebb és lágyabb ízéért, élénkzöld színéért és egészségügyi előnyeiért. Abban különbözik a gyokurotól, hogy a betakarítás után a leveleket enyhén gőzölik, szárítják, majd hónapokra dobozokba helyezik, hogy megvédjék őket a hőtől, a fénytől és a nedvességtől.

Később a leveleket egy gránit kőmalomban finom porrá őrlik, amit matchának neveznek. A matcha elkészítéséhez a teaport 80 °C-os forró vízbe öntik, majd egy speciális bambuszkeverővel összeturmixolják. A legjobb kínai zöld teák a kora tavaszi szüretből származnak, amely hagyományosan megelőzi a szimbolikus Qingming Fesztivált, amelyet minden áprilisban, a tavaszi napéjegyenlőségtől kezdődően tartanak. Ez az időszak különleges a kínai teakultúrában, mivel a fesztivál előtt szüretelt tealevelek nagyon jó minőségűek, és a belőlük készült tea könnyedebb és aromásabb, mint a fesztivál után készült ital.

A leghíresebb kínai teák a következők Figyeljük meg, hogy a kínaiak milyen kreatívak a teáik elnevezésében. Az elnevezés onnan ered, hogy a leveleket egykor puskaporszerű kis golyókká gyúrták, hogy a hosszú utazások során frissen tartsák őket.

A japán zöld tea típusai és jellemzői

A név arra a módszerre utal, amellyel a friss tavaszi leveleket szemöldökre emlékeztető, kis, ívelt formára sodorják. Ez a Yunnan tartományból származó tea kevés áztatási időt igényel, és miután áztatásra került, borostyánszínű, frissítő italt eredményez, enyhén szilvás utóízzel.

Egy ősi kút helye, amelyről a helyiek régóta úgy vélik, hogy egy sárkány otthona volt. Eső után friss esőcseppek úsztak a kút ásványi anyagokban gazdag, sűrű vizének felszínén, és amikor egy követ dobtak a kútba, a víz mozgása egy hagyományos kínai sárkányra hasonlított. A Longjing tea kiváló minősége miatt az egyik legnépszerűbb zöld tea Kínában, ami az árában is megmutatkozik. Tavasszal gyűjtött, gyöngy alakúra sodort, zsenge tealevelekből készül, és a jázminvirágok édes illatával van átitatva.

Ez egy egyedülálló minőségű tea, amelyet Guzhang megyében, Hunan egy esős hegyvidéki régiójában termesztenek. Zhejiang tartományból származik, és a kínai mezőgazdasági minisztérium által szervezett teaharcversenyek többszörös győztese. Ez egy híres kínai zöld tea, amelyet eredetileg a Tai-tó melletti Dongting-hegységben termesztettek. Felejtse el a hipermarketekben és gyógyszertárakban kapható olcsó filteres teákat és zöldtea kapszulákat, ezeknek semmi közük az igazi zöld teához, sem a kulináris, sem a botanikai zöld teához.

Hogy igazságos legyek, a Távol-Keleten jó minőségű szűrt zöld teát lehet vásárolni a helyi termelőktől, de ez a piaci gyakorlat miatt nem gyakori. Ha van a közelben japán vagy kínai teázó, próbáljon meg ott vásárolni, mert ott valódi, rostos és friss zöld teát kaphat. A Dietless Shopban mindig vásárolhat jó minőségű rostos zöld teát. A frissesség azért fontos, mert a tealevelek nagyon érzékenyek a fényre, a hőre és a levegőre, és nem tarthatók hónapokig vagy évekig a polcon.

A minimális feldolgozással készült valódi szálas teát a termelőnél vákuumcsomagolják oxigénmentes, nitrogénnel töltött zacskókba, amelyek megvédik a leveleket az oxidációtól és a fénytől. Ha ezt a csomagolást otthon felbontják, a tea megfelelő tárolás mellett is akár másfél hónapig friss marad.

További cikkek
Add a comment
Comment