•  aug. 11, 2022

Fogyj a bikini szezonra

Magdalena Magdalena
Fogyj a bikini szezonra

A megfelelő elszántsággal akár egy fára is rögzítheti nyaralója kertjében. Készen állsz az edzésre. Fotó: fogyni shutterstock. Szabó Bálint funkcionális tréner megmutatja, hogyan kell használni a TRX-et, és milyen gyakorlatokat végezhetsz. A TRX nagyon hasznos a köredzés világában, mivel minden izomcsoportot megdolgoztathat, és még az egyensúlyt és a testtartást is javíthatja edzés közben. Az alábbiakban Szabó Bálint funkcionális trénertől találsz hasznos információkat erről a mozgásmódszerről.

Mások szerint a sivatagban szolgáló amerikai katonák köteleket kötöttek a tankokhoz és páncélozott járművekhez, hogy hatékonyan gyakorolhassanak. Sőt, sokan úgy vélik, hogy a TRX az amerikai tengerészgyalogosoktól származik, akik a hajókon és a bikini tengeralattjárókon szűk helyen, hevederek segítségével tudták edzeni a testüket - kezdte Szabó Bálint. Otthon biztonságosan felakaszthatja az ajtókeretre, vagy kint egy fára, ha edzésre készül. Manapság persze már létezik a professzionális TRX, amelyet kifejezetten ezekre a gyakorlatokra terveztek, és amelynek a végén két hurok van, amelyekbe beakaszthatod a lábadat vagy a karodat, és beállíthatod őket.

Nincs szükséged súlyra vagy gépre, csak a saját testsúlyodat használod. Bárki használhatja, kortól és testsúlytól függetlenül, és lehetővé teszi, hogy az egész testét megmozgassa a szezonban, megdolgoztatva az összes izomcsoportot - folytatja.

Fotó: Freepik. Stabil, helyes testtartásra támaszkodik, a test feszes, a test nem lóghat meg a gyakorlatok során. Erősíti a törzsizmokat, mert egyenesen kell tartanod magad, használhatsz segédeszközöket is, például gumiszalagot vagy bosu-t. A gyakorlatok különböző pályákon mozognak, különböző részeink vannak a levegőben, fontos, hogy mindig nyomjuk. Például egy TRX bicepszgyakorlat sokkal több izmot megmozgat, mint egy hagyományos rúd- vagy gépgyakorlat. A TRX-től való távolság azért fontos, mert ez lehetővé teszi számunkra a nehézségi szint beállítását. Például egy szokásos bicepszgyakorlatnál, amikor a gépet a füled mellé húzod, minél keményebb a gyakorlat, annál lejjebb mész.

Ha távolabb megyünk, a gyakorlat könnyebbé válik - magyarázza az edző. Kövesse a klasszikus fekvőtámasz alapszabályait: a törzs egyenes, a könyök szélesre téve. Tartsa a tenyerét a mellkasával párhuzamosan, és tolja fel magát úgy, hogy a tenyerei vállszélességben legyenek egymástól - majd lélegezzen ki. A TRX nem rögzített, így a fekvőtámasz közben mozog, ami nehezebbé, de sokkal hasznosabbá teszi, mint a sima fekvőtámasz. Ha gyenge a törzsizomzatod, minél jobban rázod, annál könnyebben mozogsz kissé előre, és annál könnyebb. Minél hátrébb vagy, annál nehezebb a gyakorlat. Fotó: csupasport.

Amikor a hason fekvéssel ellentétes pozícióban állsz, a törzsed, a hasad és a farizmod folyamatosan feszült. A sarkunkra állunk, egyenes háttal, a lábunk a földön. A karok kinyújtva vannak, de nem teljesen, mivel a könyök a szalagok miatt nem lehet teljesen egyenes. Leereszkedünk, a hátizmok dolgoznak, a könyökök szorosan a testhez simulnak. Húzzuk, amennyire csak tudjuk, és a végén megfeszítjük a lapockák közötti hátizmot. Minél tovább megy a felfüggesztés alá, annál nehezebb, és minél tovább áll, annál könnyebb a gyakorlat. Álljon háttal a TRX-nek, egyik lába a hurokban, a másik a földön.

Ügyelni kell arra, hogy a térd ne kerüljön a boka elé, a súlypont a támasztó lábon legyen, a fenék dolgozzon, és a comb elülső része a TRX-ben lévő lábon legyen. Ez egy nehéz feladat, mert különös figyelmet kell fordítani az egyensúlyra. A TRX-et leengedjük úgy, hogy a TRX alja elérje a láb közepét. A haladóbbak számára megnehezítheti a feladatot, például a bosu-t a lába alá helyezheti a földön, vagy akár felugrással is befejezheti. Mindkét lábad a TRX végén lévő hurokban van, a tenyered a földön, gyakorlatilag négykézlábra támaszkodsz. Mivel a lábad nem stabil a TRX-en, a törzsedet nyújtod, a hátad egyenes, a csípőd nincs behúzva, a hasizmok, a törzs és a farizmok feszesek.

Így hát marad. Ha nem maradnak izmaink, akkor a sejtjeinket alkotó és tápláló vizet elhasználtuk, és marad a zsír. Összefoglalva: az azonnali diétán kb.

Mi a hatékony fogyás titka?

Ha eszel, akkor hízol, mert a tested mindent elraktároz, mert azt hiszi, hogy újabb böjt következik, és felkészül rá. Ez azt jelenti, hogy a következő 2 hétben 6 kg zsírt fogsz felszedni. De te csak fogyni akartál. Ha gyorsdiétán voltál, az anyagcseréd biztosan lelassult. Ez azonban fokozatos diétával és rendszeres testmozgással helyreállítható. Alapértelmezés szerint a testmozgás beindítja az anyagcserét, és akár 24 órán keresztül is fenntartja azt. A fokozatos diéta, a kalóriabevitel fokozatos növelésével segít helyreállítani a kezdeti anyagcsere-állapotot.

Ehhez természetesen követni kell az egészséges táplálkozás elveit.

További cikkek
Add a comment
Comment